ua en ru

Конфлікт у ДСІВ дестабілізує систему інтелектуальної власності, - експерт

Протистояння нового керівництва Держслужби інтелектуальній власності (ДСІВ) з державними підприємствами може призвести до дестабілізації всієї системи регулювання системи інтелектуальної власності України, повідомив РБК-Україна експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврілечко.

"Глава ДСІВ Микола Ковіня підписав наказ, згідно з яким істотно ускладнюється робота підприємств, що забезпечують реалізацію державної політики у сфері інтелектуальної власності. Наприклад, директорам ДП "Український інститут промислової власності", ДП "Українське агентство з авторських і суміжних прав" і ДП "Інтелзахист" наказано узгоджувати з керівництвом відомства будь-який платіж понад 5 тис. грн. Абсолютно очевидно, що на практиці це призведе до виникнення на державних підприємствах істотних збитків, заборгованостей по обов'язкових платежах і занепаді їх господарської діяльності. Адже узгоджуватися платежі можуть місяцями, а штрафні санкції для держпідприємств ніхто не скасовував", - сказав експерт.

На думку Гаврилечка, розпорядження Миколи Ковіні потребують серйозної юридичної експертизи.

"Ситуація вимагає рішучого втручання з боку державного органу, в чому веденні і знаходиться ДСІВ, а саме Міністерства освіти і науки. Інакше наслідки для галузі будуть катастрофічними. Наскільки мені відомо, МОН вже турбується тим, що відбувається, і вживає заходів для вирішення проблеми", - підкреслив Гаврилечко.

Указом Президента Віктора Януковича №627/2012 від 2 листопада 2012 року Микола Ковіня був призначений главою Державної служби інтелектуальної власності України.