ua en ru

На конференції ЮНЕСКО заявили про репресії щодо журналістів у Криму

На конференції ЮНЕСКО заявили про репресії щодо журналістів у Криму Фото: будівля ЮНЕСКО

Незалежна журналістика в АРК опинилася під загрозою вимирання

У рамках конференції ЮНЕСКО, присвяченій Всесвітньому дню свободи преси, представники української делегації заявили про зачистку інформаційного простору в Криму і репресії щодо місцевих журналістів. Про це повідомляє Крим.Реалії.

У доповіді йшлося, що, починаючи з 2014 року, влада Росії та підконтрольна їй "влада" Криму "знищують найменші острівці свободи вираження думок у медіа, а незалежна журналістика там опинилася під загрозою вимирання".


"В анексованому Росією Криму з 2014 року відбувається утиск незалежних ЗМІ і громадянського суспільства. Кримчан, не згодних із позицією Кремля, залякують, змушують мовчати або видавлюють із Криму. Незалежні голос або критику в Росії і окупованому Криму прирівнюють до сепаратизму або екстремізму. За поширення в соцмережах критичних зауважень, статей або зображень можна бути звинуваченим в екстремізмі, що тягне за собою кримінальне переслідування і позбавлення волі", - зазначено в доповіді.

Там також констатувалося, що доступ до Криму міжнародним спостерігачам, як і раніше, закритий.

Нагадаємо, раніше Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд напередодні Дня свободи преси закликав 47 держав-членів гарантувати, що їхнє національне законодавство про наклеп не призводить до самоцензури у ЗМІ і не послаблює громадські дискусії.