ua en ru

Конфедерація будівельників Україна готує законопроект про передачу "недобудов" державі

Конфедерація будівельників Україна має намір вже через два місяці спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства запропонувати парламенту ухвалити закон, розроблений Конфедерацією будівельників України спільно з громадськістю, який стане на заваді виникненню в Україну недобросовісних будівельних компаній, які не виконують свої зобов'язання перед інвесторами. Про це РБК-Україна повідомив голова ради директорів Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

"Протягом 2-х місяців у нас уже буде більш чітка позиція і відпрацьована інформація. До другого раунду обговорення наболілих проблем в будівельній сфері ми будемо готові вже через місяць, а напрацьований законопроект з'явився через 2 місяці", - заявив Парцхаладзе.

Він упевнений, що в даному документі повинна бути передбачена процедура за якою в разі, якщо забудовник не виконує свої зобов'язання перед інвесторами протягом якогось терміну, права на цей об'єкт повинні переходити до держави: "Зараз 90% випадків, коли інвестор не може добудувати (об'єкт) і мешканці знаходяться повністю в заручниках і немає до кого звернутися. А якщо хворий забудовник з якоїсь причини, в прямому і переносному сенсі, то боротися з ним неможливо".

Крім того він висловився за створення "чорного списку" несумлінних будівельних компаній, при попаданні в який компанії будуть відмовляти в наданні кредитів, у веденні адміністративних відносин на всіх рівнях, в тому числі і урядових.

Парцхаладзе роз'яснив, що до списку вноситимуться будівельні компанії, які, наприклад, не здають 20% і більше об'єктів будівництва. Так якщо компанія не вводить в експлуатація об'єкт площею від 10 тис. кв. м більше 5-ти років, він може потрапити в "червону зону" "чорного списку", куди відносяться критичні компанії. Якщо ж дана компанія не здає об'єкт в перебігу 2-5 років загальною площею від 5тис. кв. м, така компанія потрапляє в "сіру зону" списку, що означає що ця компанія просто несумлінний учасник ринку. Вийти з "чорного списку" така компанія може за умови ведення стабільної роботи протягом року.

Крім цього голова ради директорів Конфедерації будівельників України запропонував передбачити в даному законопроекті попередню реєстрацію квартир, "щоб неможливо було провести другу або третю продаж третім особам".

"Також ми хочемо ввести таке поняття як обов'язкове страхування, яке проводилося б перед покупкою квартири ... тому що сьогодні забудовник може не виконати до кінця зобов'язання перед інвестором-мешканцем. Страхова компанія повинна виступати регулятором об'єктів, які ще не добудовані", - упевнений Парцхаладзе.

Парцхаладзе також запропонував створити робочу групу при конфедерації, яка б перевела згадані пропозиції в юридичну площину і відобразила в розробляється законопроекті.

Нагадаємо, в червні ц.р. Конфедерація будівельників Україна звернулася до генерального прокурора Віктора Пшонки з проханням організувати проведення перевірок дотримання органами місцевого самоврядування вимог закону про регулювання містобудівної діяльності, стан приведення їх актів у відповідність з цим законом та вжити заходів прокурорського реагування.