ua en ru

Комп'ютерний вірус, що відклав запуск АЕС "Бушер", атакував 6 млн комп'ютерів у КНР

Китайські експерти попередили, що вірус Stuxnet, через який на кілька місяців був відкладений запуск першої іранської атомної електростанції "Бушер", вразив вже більше 6 млн персональних комп'ютерів китайських користувачів, а також увійшов у майже 1 тис. операційних систем, встановлених на корпоративних комп'ютерах. Для боротьби з ним вже розроблено спеціальне програмне забезпечення, яке розповсюджується безкоштовно, передає РБК з посиланням на китайське інформаційне агентство "Сіньхуа" з посиланням на представника Rising International Software Co. Ltd., Провідного китайського виробника антивірусних програм.
Фахівцям китайської компанії вдалося з'ясувати, що комп'ютерний "хробак" Stuxnet, потрапляючи в нову систему, краде приватну інформацію і направляє її на сервер, розташований у Сполучених Штатах. Зламати встановлене антивірусне програмне забезпечення йому вдається за рахунок "багів", або неполадок, в системі автоматичного управління Siemens. "Хакери можуть управляти верстатами і конвеєрами підприємства, якщо їх функціонування забезпечується за допомогою комп'ютера, зараженого Stuxnet", - повідомив представник китайської компанії.
За даними на кінець червня 2010 р. в Китаї налічувалося більше 420 млн інтернет-користувачів.
Нагадаємо, 29 вересня ц.р. Іран повідомив, що АЕС "Бушер" почне виробляти електроенергію на початку 2011 р., що пов'язано з поширенням шкідливої програми Stuxnet. Вірус втрутився в роботу комп'ютерів, що належать співробітникам атомної електростанції, але не навів, проте, до порушення роботи системи в цілому. Іранські фахівці з питань безпеки підозрюють, що даний комп'ютерний вірус міг бути атакою, спланованою на державному рівні. На їхню думку, його батьківщиною може бути Ізраїль або США, виражають найбільше невдоволення щодо іранської ядерної програми.