ua en ru

Компартія Молдавії звернулася до суду з проханням скасувати результати другого туру виборів мера Кишинева

Партія комуністів Молдавії (ПКРМ) і її кандидат на пост мера муніципія Кишинев Ігор Додон напередодні звернулися до суду з позовною заявою, у якому просять визнати недійсним другий тур виборів мера муніципія Кишинев, що відбувся 19 червня 2011 р., анулювати його результати і прийняти рішення про організацію повторних виборів.

Як повідомили РБК в ПКРМ, до позову, зареєстрованому в суді Центрального району молдавської столиці, було докладено більше 200 скарг виборців, зауваження спостерігачів і інші документи. Комуністи Молдавії також мають намір найближчим часом подати скарги ще близько 200 спостерігачів і інші докази порушень на виборах, включаючи фотографії, відео і показання свідків.

Як заявив 21 червня 2011 р. на спеціальному брифінгу голова ПКРМ, екс-президент Молдавії Володимир Воронін, Партія комуністів Молдавії не визнає своєї поразки у другому турі виборів мера Кишинева, вимагає негайного анулювання їх підсумків та організації нових виборів при строгому дотриманні демократичних норм, вважаючи минулі вибори сфальсифікованими, позбавленими елементарних норм таємниці голосування.

За словами Вороніна, влада безсоромно позбавила права виборців на таємне голосування, прибравши штори з виборчої кабіни, поставивши під контроль голосування всіх бюджетників, працівників соціальної сфери і правоохоронних органів. Воронін зазначив, що настільки екзотична модернізація виборчих кабін була здійснена за особистим вимогу лідера Ліберальної партії, колишнього в.о. президента і спікера парламенту Міхая Гімпу, і цій вимозі негайно підкорився ЦВК Молдавії за два дні до голосування. Воронін підкреслив, що навіть ОБСЄ відзначила це обставина є серйозним порушенням таємниці голосування.

Голова ПКРМ серед інших порушень і технологій фальсифікацій на виборах назвав прописку напередодні виборів десятків людей в різні квартири, множинне голосування, винесення бюлетенів, т.з. "каруселі".

За словами Вороніна, ПКРМ не визнає єдиного кандидата від правлячого альянсу - Доріна Кіртоаке легітимним, обраним примаром молдавської столиці, і вимагає повторного проведення виборів в молдавській столиці з негайним приведенням всіх виборчих процедур до загальноприйнятих європейським стандартам демократичного волевиявлення.

Нагадаємо, що 20 червня ЦВК Молдавії оголосила, що вибори мера Кишинева виграв Кіртоаке, набравши 50,6% голосів. Додон заручився підтримкою 49,4% виборців.

До теперішнього часу ПКРМ жодного разу не вигравала вибори мера Кишинева, незважаючи на те, що була правлячою партією в 2001-2009 рр.