ua en ru

Компартія Китаю представила "дорожню карту" обширних реформ

Комуністична партія Китаю за підсумками третього пленуму ЦК 18-го скликання, що завершився раніше на цьому тижні, представила "дорожню карту" великих реформ в суспільній і економічній сферах, передає Reuters з посиланням на китайські офіційні ЗМІ.

Комуністична партія Китаю за підсумками третього пленуму ЦК 18-го скликання, що завершився раніше на цьому тижні, представила "дорожню карту" великих реформ в суспільній і економічній сферах, передає Reuters з посиланням на китайські офіційні ЗМІ.

Програма економічних і фінансових реформ включає істотне скорочення державного втручання у розподіл ресурсів, зняття бар'єрів для доступу приватних підприємств до ряду галузей, удосконалення системи захисту прав на власність, збільшення дивідендних виплат державними підприємствами, дозвіл на випуск облігацій місцевими адміністраціями, прискорення реформ в області процентних ставок, введення системи страхування вкладів.

Зокрема, китайський уряд зробить банківський сектор більш відкритим: приватний капітал зможе засновувати банки малого та середнього розміру. Крім того, до 2020 р. уряд має намір забезпечити повернення в казну 30% прибутків державних підприємств. Ці кошти будуть використовуватися для покращення якості життя в країні. В даний час державні компанії діляться з державою не більш ніж 15% прибутків.

Суспільно-політичні реформи будуть включати поступове зняття обмежень на внутрішню міграцію, ліквідацію трудових таборів, лібералізацію політики в галузі планування сім'ї, поетапне скорочення страт.

З підсумкової постанови третього засідання пленуму 18-го скликання ЦК Компартії КНР випливає, що ринок буде мати вирішальне значення при розподілі ресурсів у Китаї. Керівництво КНР переконане, що, тільки поставивши ринкові відносини в голову прийняття політичних рішень, Китай зможе забезпечити подальше зростання своєї економіки. При цьому в більш ранніх програмних заявах партія визначала роль ринку як базову.

Головною метою програми стануть поділ уряду і ринку (із зміною урядових функцій) і створення сприятливої атмосфери для розвитку вільних ринкових відносин. Передбачається, що рішення третього пленуму 18-го скликання, що закрився, визначить розвиток Китаю на найближчі 10 років.

Раніше китайські офіційні ЗМІ опублікували комюніке за підсумками III пленуму, лейтмотивом якого було "всебічне поглиблення реформ". Однак документ був практично позбавлений конкретики і не вразив експертів та інвесторів. Зокрема, в ньому говорилося, що уряд має намір досягти поставлених завдань до 2020 р.

Китайська економіка, що переживала запаморочливе зростання протягом більш ніж 30 років, в останні роки почала сповільнюватися через надлишок виробничих потужностей, боргів і втрати конкурентоспроможності. Тому масштабна програма реформування стала основним пунктом у політичному курсі генерального секретаря ЦК Компартії Китаю Сі Цзіньпіна і прем'єра Держради КНР Лі Кецяна, що прийшли до влади рік тому.

Історично склалося, що рішення третього пленуму справляють найбільш істотний вплив на загальний курс розвитку китайської економіки, і саме тому вони привертають до себе підвищену увагу всього світу. Так, одним з ключових подій в історії сучасного Китаю стало засідання третього пленуму ЦК Компартії КНР 11-го скликання в 1978 р., після якого в Китаї була запущена політика реформ і відкритості, яка призвела до високих темпів економічного розвитку країни.