ua en ru

Компанія "Росгаз" купила Emfesz Power і шукає покупця на неї в Росії

Компанія "Росгаз", незважаючи на заборону суду, купила Emfesz Power і шукає покупця на неї в Росії, передає "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в оточенні Дмитра Фірташа.
Експерти пов'язують спроби "Росгаза" продати активи Emfesz з початком переговорів між Дмитром Фірташем і "Газпромом" про врегулювання конфлікту та розділ RosUkrEnergo.
У понеділок акціонер Emfesz - компанія Дмитра Фірташа Mabofi Holding - офіційно повідомив, що будь-які дії з активами компанії Emfesz Power є незаконними, пославшись на забезпечувальні заходи швейцарського суду.
Emfesz займає близько 30% ринку газу Угорщини, у 2006-2008 рр.. реалізувала по 3-3,5 млрд куб. м газу. 29 квітня 2009 р. "Росгаз" проінформував Угорський енергетичний офіс (ВЕО) про покупку 100% акцій Emfesz у Mabofi за 1 дол. і запросив дозвіл на реєстрацію угоди. Того ж дня ВЕО видав дозвіл, не запитавши даних про угоду між Mabofi і "Росгазом". Цей нюанс і став причиною подальшого звернення Mabofi до суду. У січні ВЕО дав "Росгазу" 45 днів для розкриття своїх бенефіціарів, але він цього не зробив. У січні суд Будапешта визнав недійсним рішення від 29 квітня 2009 р. про затвердження угоди про придбання "Росгазом" 100% власності в Emfesz KMT. Для отримання повторного затвердження "Росгазу" буде потрібна згода Mabofi, яка опротестувала угоду. У травні будапештський муніципальний апеляційний суд підтвердив це рішення.
Emfesz Power була створена для будівництва найбільшої в Угорщині електростанції потужністю 2400 МВт. Має у своєму розпорядженні відповідними ліцензіями, на оформлення яких пішло близько двох років, а також земельною ділянкою під будівництво електростанції. Загальна вартість майна Emfesz Power оцінюється в 12-15 млн дол. 100% її акцій належать Emfesz.