ua en ru

Компанія Facebook подала заявку на проведення IPO

Найбільша в світі соціальна мережа Facebook подала заявку в Комісію з цінних паперів і бірж США (SEC) про проведення первинного публічного розміщення акцій (IPO). Про це повідомляється в документах компанії, опублікованих на сайті SEC.

Компанія не вказала терміни розміщення і кількість акцій, які має намір продати. Також не вказані і цінові орієнтири розміщення. Не повідомляється на даний момент і про вибір біржового майданчика між NYSE і Nasdaq.

Згідно з документом, у 2011 р. чистий прибуток компанії склав 668 млн дол. при виручці в 3,7 млрд дол.

Раніше ЗМІ повідомляли, що в ході IPO Facebook може залучити до 5 млрд дол.

Як пише видання "Комерсант", якщо Facebook досягне мети, то розміщення може стати найбільшим для IT-компаній за всю історію, а ринкова вартість всього бізнесу Марка Цукерберга злетить до 100 млрд дол. Очікується, що організаторами розміщення стануть банки-гіганти Morgan Stanley і Goldman Sachs. Вдале IPO допоможе інвесторам забути сумну історію, що трапилася з такими IT-гігантами, як Groupon і онлайн-радіо Pandora. Їхні акції на тлі несприятливої ситуації на ринках різко впали в ціні незабаром після виходу компаній на біржу. Facebook, таким чином, може надати позитивний імпульс всьому сегменту високих технологій.

Facebook - одна з найпопулярніших в світі соціальних мереж. Кількість користувачів компанії оцінюється більш ніж в 800 млн осіб.