ua en ru

Компанія-брокер ICU діяла в рамках закону, - Луценко

Компанія-брокер ICU діяла в рамках закону, - Луценко Фото: Юрій Луценко (УНІАН)

У ГПУ прокоментували роль брокера

Генеральний прокурор України Юрій Луценко назвав черговим міфом звинувачення на свою адресу про те, що він нібито покриває діяльність компанії-брокера ICU, вважаючи, що брокер не причетний до виведення 1,5 млрд доларів оточенням екс-президента Віктора Януковича. Про це Луценко сказав в інтерв'ю газеті "Сегодня", опублікованому в четвер.

"Черговий міф: Луценко ... спеціально покриває діяльність компанії-брокера ICU, власником якої була, зокрема, Гонтарева, яка пізніше очолила НБУ. Але давайте розберемо роль брокера. Вона проста: брокер реєструє, що за такі-то гроші куплені, наприклад, такі цінні папери. Причому гроші вже в Україні. Лежать, відмиті в "Ощадбанку". Ніякої участі у виведенні грошей з України брокери не брали. І у введенні грошей у країну брокери не брали, - сказав Луценко.

Він підкреслив, що у справі про виведення 1,5 млрд доларів оточенням Януковича, прокуратура допитала людей, замовила перевірку у профільному закладі, чи немає ознак порушення закону.

"Комісія з цінних паперів дала відповідь: брокер діяв законно. Що повинен був зробити брокер перед укладанням угоди? Запитати відомості про легальність грошей. Так брокер і зробив, "Ощадбанк" дав відповідь: гроші, що знаходяться вже в Україні, легальні. Тому і Комісія з цінних паперів вважає, що брокер зробив те, що повинен був, порушень немає. А ось правильно зробили перевірку дав відповідь працівник "Ощадбанку" і наглядовий орган НБУ? Це зараз з'ясовує слідство", - зазначив він.

При цьому генпрокурор зазначив, що розпочата ще одна держекспертиза по цій справі.

"Як тільки експерт, який перебуває під кримінальною відповідальністю за достовірність своїх даних, дасть відповідь, все стане на свої місця", - сказав генеральний прокурор.