ua en ru

Компанії з РФ і Криму закуповували програми Microsoft в обхід санкцій, - Reuters

Компанії з РФ і Криму закуповували програми Microsoft в обхід санкцій, - Reuters Фото: Microsoft (Wikimedia)

Держорганізації РФ і кримські підприємствам придбали не менше 5 тис. продуктів Microsoft

Компанії з Російської Федерації (РФ) і окупованого півострова Крим закуповували програми компанії Microsoft в обхід західних санкцій проти РФ. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на офіційні документи.

"Державні компанії та організації РФ, а також підприємства в Криму купували програмне забезпечення, вироблене Microsoft Corp, незважаючи на санкції, що забороняють базується в Сполучених Штатах фірмам укладати з ними угоди", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, придбання продуктів Microsoft через тендери в системі держзакупівель вказує на прогалини у забезпеченні іноземними урядами та компаніями дотримання санкцій, введених проти РФ за анексії українського Криму.

У свою чергу, в Microsoft заявили, що компанія "прихильна дотриманню правових вимог і в останні тижні вивчає це питання".

Так, за словами джерел, деякі користувачі надали Microsoft неправдиві дані про себе і в кожному певному випадку продукція була придбана у третіх осіб, немає доказів, що Microsoft продавала її безпосередньо перебувають під санкціями організаціям.

Наголошується, що російські держорганізації і кримські підприємства, на які поширюються санкції, придбали не менше 5 тис. продуктів Microsoft на суму понад 60 млн рублів (близько 1,03 млн доларів)

Ця сума відносно невелика, проте база даних не містить приватні компанії, тому масштаб проблеми може виявитися набагато більшим.

"Якщо сьогодні вимкнути всі програмні продукти Microsoft в Криму, 90% економіки Криму просто зупиниться", - заявив один з джерел видання.

Серед перебувають під санкціями організацій, які придбали продукцію Microsoft - концерн Алмаз-Антей, розробник зенітних ракетних комплексів Бук, Головдержекспертизи Росії, бере участь у роботі над проектом мосту через Керченську протоку, а також санаторій "Крим" Міноборони РФ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що МЗС Росії планує прийняти відповідні заходи у відношенні американських ЗМІ, що працюють в Росії, у випадку продовження тиску на російський телеканал RT в США.