ua en ru

Компанії з Китаю і Північної Кореї створили бізнес в обхід санкцій

Компанії з Китаю і Північної Кореї створили бізнес в обхід санкцій Фото: видобуток мінералів у КНДР

Спільна компанія видобуває мінерали, які використовуються при будівництві ядерних реакторів і ракет

Державна китайська електротехнічна корпорація Limac Corporation і північнокорейська Ryonbong General Corporation, що спеціалізується на видобутку та експорті металів і мінералів, мають спільне підприємство, яке працювало в обхід міжнародних санкцій, введених в 2009 році Організацією Об'єднаних Націй через ядерну програму Пхеньяну. Про це з посиланням на корпоративні та урядові архіви повідомляє The Wall Street Journal.

За даними видання, обидві компанії в 2008 році уклали двосторонню угоду про створення спільного підприємства з видобутку танталу, ніобію, цирконію та інших мінералів, які використовуються при виготовленні дрібної і середньої електроніки, зокрема такої, як телефони і комп'ютери, а також при будівництві ядерних реакторів і ракет.

До цього, як стверджує газета, про цю майже 10-річну співпрацю не було відомо. Факт існування такої кооперації між двома країнами показує, що Північна Корея, незважаючи на всі введені відносно неї обмежувальні заходи, змогла знайти шлях обходу санкцій і почати ділове співробітництво з Китаєм.

Конкретна сфера діяльності і поточний стан підприємства Ryonbong General Corporation і Limac Corporation неясні, вказує видання, оскільки спільна компанія двох країн була зареєстрована в КНДР, доступу до корпоративної документації немає. При цьому зв'язок корпорацій вдалося встановити через фірму Sayari Analytics, яка займається фінансовою розвідкою і працює на банківський сектор і замовників із американського уряду.

США ввели санкції проти Ryonbong General Corporation у 2005 році через те, що компанія була пов'язана зі створенням зброї масового ураження, через чотири роки, в 2009 році, до обмежень приєдналися всі країни ООН.

Нагадаємо, раніше в ООН заявили, що Північній Кореї вдається обходити санкції за допомогою підставних фірм із Китаю і Малайзії.