ua en ru

Компанії з країн, що розвиваються, продали з початку 2012 р. самурай-бонди на рекордні 7 млрд дол

Компанії з країн, що розвиваються, активно виходять на японський борговий ринок - з початку цього року вони продали самурай-бонди на рекордні 7 млрд дол. Традиційно обережні японські інвестори змушені розширювати свої географічні горизонти через низьку прибутковість інвестицій в місцеві компанії.

Самурай-бондами інвестори називають облігації, номіновані в японських ієнах, які випускають емітенти з інших країн. Обсяг коштів, що компанії і влада країн, що розвиваються залучили з початку року з допомогою облігацій "самурай", в півтора рази перевищив торішній рекорд 4,4 млрд дол., свідчать дані дослідницької компанії Dealogic.

На країни, що розвиваються тепер припадає майже третина всього ринку самурай-бондів, який Bloomberg оцінює в 23,1 млрд дол. (вартість паперів, випущених у жовтні-листопаді цього року). Про те, що компанії з економік, що розвиваються, зараз вважають японський ринок позикового капіталу вкрай привабливим, свідчить і те, що чотири з п'яти найбільших угод, проведених ними на ринку, були зроблені в цьому році. Серед них - випуск паперів на 1,25 млрд дол. Import Export Bank of Korea і продаж мексиканських держоблігацій на 1 млрд дол.

Ринок самурай-бондів різко скоротився після банкрутства інвестбанку Lehman Brothers, який активно продавав зобов'язання, номіновані в ієнах. При цьому, якщо активність на міжнародному борговому ринку різко зросла вже в 2009 році, ринок самурай-паперів тоді скоротився на третину. Зараз цей ринок оживає.

Інтерес японських інвесторів до боргових зобов'язань іноземних компаній зрозумілий. Їх прибутковість дорівнює в середньому 0,96% - на 0,3 п.п. більше, ніж у аналогічних японських паперів, свідчать дані Bank of America Merrill Lynch. Загалом же з початку року самурай-бонди принесли інвесторам 4,7%, у той час як папери японських компаній - лише 1,4%. У 2013 році на японський борговий ринок мають намір вийти France Telecom і південнокорейський мобільний оператор KT Corp.

Поки вкладення в папери компаній з країн, що розвиваються здійснюють в основному японські інституційні інвестори. "Апетит інвесторів облігаціями "самурай" зростає. Професійні інвестори переключають свою увагу з паперів японських корпорацій на "самураїв", - сказав Bloomberg глава підрозділу з операцій на ринках капіталу Mitsubishi UFJ Financial Group Хадзіме Сува. Експерти також вважають, що незабаром прикладу фінансових компаній послідують і численні роздрібні інвестори, які отримали прізвисько "місіс Ватанабе". Mitsubishi UFJ має намір наступного року збільшити кількість співробітників, що працюють на ринку самурай-бондів.

Читайте також: Уряд Японії визнав початок рецесії в економіці країни