ua en ru

Компанії екс-власників вивели з ПриватБанку в офшори 1,7 млрд доларів, - Reuters

Компанії екс-власників вивели з ПриватБанку в офшори 1,7 млрд доларів, - Reuters Фото: Коломойський з Боголюбовим вивели з "Привату" 1,7 млрд доларів в офшори (колаж РБК-Україна)

Протягом 2014 року 42 компанії уклали фіктивні контракти на цю суму

З весни до початку осені 2014 року, коли "ПриватБанк" перебував у власності Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюблова, 42 компанії, зареєстровані у Дніпропетровській області, уклали ряд фіктивних договорів, що дозволило їм вивести на Кіпр 1,7 млрд доларів. Про це йдеться в розслідуванні Reuters.

Згідно з матеріалами розслідування, рішення українських судів дозволили журналістам видання стверджувати, що всі ці компанії кредитувалися "ПриватБанком".

Також встановлено, що зазначені засоби українські компанії перерахували на рахунки 6 фірм з Великобританії і Британських Віргінських островів як передоплату за майбутні поставки товарів. Які так і не відбулися, а гроші всі компанії-партнери зберігали на рахунки кіпрської філії націоналізованого надалі банку.

В якості прикладу журналісти Reuters призводять контракт на 48,5 млн доларів, в'язень дніпропетровської фірмою Profit з британської Trade Point Agro.

Так, згідно з контрактом, українська компанія заплатила зазначену суму за поставку 24250 тонн поліетилентерефталату - полімеру, який використовується в тканинах і пластикових контейнерах. Trade Point Agro не змогла поставити зазначений товар і перевела отримані від замовника кошти на рахунок в кіпрському філії "ПриватБанку".

В подальшому, британці програли суд, який постановив повернути кошти, однак ні повернули грошей, ні оскаржили рішення суду.

Як наголошується в розслідуванні, цей приклад є лише частиною комплексного розслідування виведення за кордон великих сум, яке ведуть українські правоохоронці стосовно екс-менеджменту "ПриватБанку".

Після націоналізації в грудні 2016 року нове керівництво "ПриватБанку" подало позов проти Коломойського і Боголюбова у Високий суд Англії та Уельсу. У своєму позові представники держави стверджують, що колишні власники банку незаконно вивели в офшори 5,5 млрд доларів. У грудні 2017 року британський суд наклав арешт на активи Коломойського і Боголюбова по всьому світу на суму в 2,5 млрд доларів.

В ході свого розслідування, журналісти Reuters виявили, що деякі з компаній, які кредитував "ПриватБанк", так само як і фірми, повинні були поставити послуги, що мають ознаки фіктивності.

Кореспондент Reuters відвідав адреси, за якою зареєстровано три британських компанії - Trade Point Agro, Teamtrend Limited і Collyer Limited, які повинні були здійснити зазначені в договорах поставки, однак жодних ознак перебування цих компаній по місцях реєстрації не виявив.

Також виявилося, що дві з компаній, зареєстрованих в Лондоні, Trade Point Agro і Teamtrend, мали спільного директора, а Teamtrend і Collyer мають спільних секретарів і директорів.

Крім того, згідно з оцінкою Нацбанку забезпечення кредитного портфеля "Привату", в заставі по одному з кредитів, виданих комерційним банком, фігурувало депо з нафтовою сировиною в місті Арциз Одеської області. Під його заставу банк видав 12 млн доларів. Зазначимо, що згідно з документом, Нацбанк вважає таку заставу нікчемною.

Однак, навіть незважаючи на це, за місцем розташування зазначеного заставного майна ніякого депо не виявилося, а мер міста заявив, що воно "не працює вже близько 10-15 років".

У НБУ впевнені, що працівники "ПриватБанку" штучно завищували вартість активів, під які вони надавали кредити.

В консалтинговій компанії Gabara Strategies, яка виступає від імені Коломойського і Боголюбова, повідомили Reuters, що кредитування зазначених 42 дніпропетровських компаній не призвели до втрати 1,7 млрд доларів до якихось інших збитків банку.

"Позики були погашені, і "ПриватБанк" постійно мав адекватний заставу за цими позиками", - йдеться в повідомленні Gabara Strategies. При цьому представники екс-власників не потрудилися пояснити, яким саме чином були погашені позики.

Нагадаємо, Високий суд Лондона (Великобританія) в ході засідання 19 січня 2018 року прийняв рішення про продовження арешту активів українських бізнесменів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова на суму 2,5 млрд доларів.