ua en ru

"Коммерсант": основна версія катастрофи Boeing в Ростові-на-Дону - помилка екіпажу

"Коммерсант": основна версія катастрофи Boeing в Ростові-на-Дону - помилка екіпажу Фото: газеті "Коммерсант" стало відомо про основну версію катастрофи літака в Ростові-на-Дону

Пілоти сперечалися за кілька секунд до катастрофи

Після розшифровки самописців Boeing 737, що розбився в аеропорту Ростова-на-Дону (Російська Федерація), домінуючою в розслідуванні стала версія про помилку пілотів. Про це повідомляє газета "Коммерсант".

Така версія пояснюється тим, що, за інформацією близького до розслідування джерела газети, пілот і його помічник здійснювали різні дії в останні секунди польоту, сперечаючись при цьому.

Самописець показав, що пілот лайнера за 6 кілометрів до злітно-посадкової смуги вирішив не сідати, а піти на друге коло, він вимкнув автопілот і взяв керування на себе, але не врахував, що при переході з режиму посадки в режим набору висоти Boeing 737-800 при ручному управлінні не плавно йде вгору (як було б при роботі автопілота), а набирає висоту в режимі винищувача.

Коли літак вийшов за критичний кут, його швидкість почала падати. В цей момент і стався конфлікт між пілотами.

Керуючий льотчик продовжував тягнути штурвал на себе, а другий пілот почав відштовхувати свій штурвал з криком "Стій! Куди?! Стояти!". В результаті бортовий комп'ютер почав отримувати різні імпульси від двох штурвалів, і керування літаком було розірване.

Поки що невідомо, хто був керуючим пілотом в цей момент і зробив помилку.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що пілот літака Boeing-737-800, що розбився в аеропорту Ростова-на-Дону, відключив автопілот через 40 секунд після підйому, після чого лайнер почав падати.