ua en ru

У комітеті Ради рекомендували перекинути частину відповідальності з Гонтарєвої на її заступників

У комітеті Ради рекомендували перекинути частину відповідальності з Гонтарєвої на її заступників Фото: глава НБУ Валерія Гонтарєва

Комітет з фінансів рекомендує Раді прийняти законопроект №2742

На нічному засіданні Комітету з питань фінансів і банківської діяльності рекомендували перекинути частину відповідальності за діяльність Національного банку України (НБУ) з голови держрегулятора на членів правління НБУ, тобто заступників. Відповідну поправку першого заступника голови комітету Михайла Довбенка до законопроекту №2742 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо розвитку інституційної спроможності Національного банку України" члени комітету підтримали більшістю голосів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Правління Національного банку несе колегіальну відповідальність за діяльність Національного банку в межах компетенції членів правління. Голова Національного банку несе відповідальність за діяльність Національного банку перед Президентом України і Верховною Радою України", - йдеться у відповідній поправці.

Попередньо пропонувалося прописати, що глава Нацбанку "додатково" і "в цілому" несе відповідальність, проте члени Комітету вирішили такі норми прибрати.

"Насправді і голова відповідальний, і відповідальні заступники в межах своєї компетенції. Не тільки голова, а й заступники, члени правління",- повідомив у коментарі кореспонденту РБК-Україна голова комітету Сергій Рибалка.

У Нацбанку пояснили, що це передбачає як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

"Мова йде про політичну відповідальність. Якщо буде порушено закон і доведена його (члена правління, - ред.) вина, то само собою він буде нести і кримінальну, і адміністративну",- додав РБК-Україна директор юридичного департаменту Нацбанку Віктор Новіков.

Нагадаємо, 19 травня Верховна Рада України з другої спроби підтримала в першому читанні президентський законопроект № 2742 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо розвитку інституційної спроможності Національного банку України". За відповідне рішення проголосував 231 нардеп при 226 мінімально необхідних.