ua en ru

Комітет рекомендує Раді прийняти за основу законопроект про приведення КПК до стандартів судочинства ЄС

Комітет рекомендує Раді прийняти за основу законопроект про приведення КПК до стандартів судочинства ЄС Фото: Верховна Рада України

Комітет вважає, що концепція рівності обвинувачення і захисту не отримала реального наповнення в КПК

Комітет парламенту з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу законопроект №2870 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення конституційних прав учасників кримінального провадження при визначенні та застосуванні запобіжних заходів)", передає прес-служба ВРУ.

Зазначається, що документом пропонується внести до Кримінального процесуального кодексу наступні зміни:

неможливість застосування будь-яких інших запобіжних заходів, окрім взяття під варту, до осіб, які вчинили особливо тяжкі злочини (зміни до статті 176 КПК);

запровадження такого виду запобіжних заходів, як підписка про невиїзд, та встановлення можливості її обрання щодо підозрюваних, обвинувачених у вчиненні злочинів невеликої та середньої тяжкості (нова стаття 180-1 КПК у редакції проекту);

у разі необхідності проведення відповідних процесуальних дій, а також отримання медичної допомоги підозрюваний, обвинувачений, щодо якого обрано запобіжний захід у виді домашнього арешту, має право залишати житло, повідомивши орган, в провадженні якого знаходиться кримінальне провадження (зміни до статті 181 КПК).

Підкреслюється, що наразі, на думку комітету ВРУ, задекларована концепція рівності сторін (обвинувачення і захисту) не отримала реального наповнення в КПК України.

"Обвинувачена особа як і раніше залишилась не стороною, а об'єктом кримінального переслідування. Члени Комітету підтримали законопроект, прийняття якого дозволить привести кримінальний процесуальний закон у відповідність до європейських стандартів кримінального судочинства з метою охорони прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження", - підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, у грудні 2015 року народні депутати України підтримали в першому читанні за основу законопроект №2255а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення доступу до правосуддя осіб, які утримуються в установах попереднього ув'язнення та виконання покарань)". За відповідне рішення проголосував 251 депутат ВРУ.