ua en ru

Комітет ВР пропонує надавати держпідтримку малому бізнесу на рівні 0,1% від видатків держбюджету

Комітет Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону №3614 "Про внесення змін до закону "Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні" щодо удосконалення окремих положень"

Комітет Верховної Ради України з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону №3614 "Про внесення змін до закону "Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні" щодо удосконалення окремих положень". Про це повідомила прес-служба ВР.

Законопроект підготовлений народним депутатом від фракції "Батьківщина" Олегом Лукашуком, пропонує визначити щорічний загальний обсяг фінансової державної підтримки суб'єктів малого і середнього підприємництва на рівні не менше 0,1% від загального обсягу видатків загального фонду державного бюджету та місцевих бюджетів.

Крім того, законопроект передбачає створення та забезпечення функціонування загальнодержавних, регіональних та місцевих друкованих та електронних засобів масової інформації з метою інформаційної державної підтримки суб'єктів малого і середнього підприємництва та об'єктів інфраструктури підтримки малого і середнього підприємництва.

Також пропонується надавати державну підтримку суб'єктам малого і середнього підприємництва, що здійснюють надання в оренду нерухомого майна невеликої площі, і тим, які мають заборгованість перед бюджетом та соціальними фондами внаслідок форс-мажорних обставин.

На думку членів Комітету, необґрунтованою є пропозиція щодо "пропорційного розподілу між регіонами країни та їх районів і міст обласного підпорядкування з урахуванням їх особливостей та потреб" фінансової державної підтримки суб'єктам малого і середнього підприємництва.

Передусім, як наголошували члени комітенту, така пропозиція суперечить вимогам чинної ч. 6 статті 17 Закону "Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні", згідно з якими "кошти Українського фонду підтримки підприємництва, інших загальнодержавних, регіональних та місцевих фондів підтримки підприємництва спрямовуються виключно на фінансування розвитку та підтримки малого і середнього підприємництва. Порядок використання таких коштів встановлюється Кабінетом міністрів України".

Також народні депутати вважають що, кожний регіон має свою структуру розвитку малого і середнього підприємництва і потребує відповідну долю бюджетного фінансування. Крім того, рівень державної фінансової підтримки може залежати від визначених у відповідній державній програмі цілей та стратегій розвитку певного регіону країни (наприклад, розвитку малого підприємництва в депресивних регіонах тощо).

"За підсумками обговорення комітет ухвалив рішення рекомендувати парламенту прийняти проект закону у першому читанні, а під час підготовки його до другого читання врахувати пропозиції, висловлені народними депутатами", - йдеться в повідомленні.