ua en ru

Комітет ВР підтримує законопроект щодо посилення держконтролю за охороною довкілля

Комітет ВР підтримує законопроект щодо посилення держконтролю за охороною довкілля Фото: Верховна Рада України (РБК-Україна)

Відповідний законопроект рекомендується прийняти за основу

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи підтримує законопроект №6563 "Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" (щодо посилення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища). Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

Метою законопроекту є покращення забезпечення конституційних прав громадян на безпечне довкілля, врегулювання процедури проведення позапланових заходів та посилення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також покращення екологічної ситуації в країні.

Законопроектом пропонується встановити, що у разі надходження звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду навколишньому природному середовищу, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення держнагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів та його територіальні органи проводять позапланові заходи державного нагляду (контролю) без відповідного погодження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування держполітики у відповідній сфері державного нагляду (контролю) або відповідного державного колегіального органу.

"Комітет зазначив, що прийняття законопроекту сприятиме забезпеченню конституційних прав громадян на безпечне довкілля та покращенню екологічної ситуації країни. За результатами розгляду, Комітет рекомендував Комітету з питань промислової політики та підприємництва внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття законопроекту за основу", - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, у лютому ВР відправила на повторне друге читання законопроект № 4551 "Про природно-заповідний фонд України" (щодо повноважень у сфері охорони навколишнього природного середовища). Таке рішення з третього разу підтримав 241 парламентар (спочатку 218 і 221 нардеп).