ua en ru

Комітет ВР підтримує кримінальну відповідальність за спроби зниження показників лічильників

Комітет ВР підтримує кримінальну відповідальність за спроби зниження показників лічильників Фото: Верховна Рада України

Документ рекомендують прийняти в цілому

Комітет Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства підтримує законопроект №3819 щодо відповідальності за виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників електричної чи теплової енергії. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Проектом пропонується визначити, що виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників електро- чи теплоенергії, караються штрафом до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один такий мінімум становить 17 гривень) або виправними роботами на строк до 2 років. При цьому ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, караються штрафом від 500 до 1000 таких мінімумів або позбавленням волі до 5 років.

Підкреслюється, що чинне законодавство передбачає кримінальну відповідальність за безоблікове споживання електроенергії без дозволу енергопостачальника, самовільне підключення до його мереж, пошкодження приладу обліку, зриву пломби та дій споживача, які призводять до заниження показів приладу обліку. Для визначення розміру майнової шкоди застосовується Методика обчислення розміру відшкодування збитків, завданих електропостачальнику.

На думку авторів законопроекту, ця діюча норма не повною мірою сприяє запобіганню незаконному використанню енергії, а вищезгадана методика є недосконалою та породжує сумніви щодо правильності обчислення розміру відшкодування збитків енергопостачальнику.

Комітет переконаний, що запобігти незаконному використанню тепло- та електроенергії допоможе введення кримінальної відповідальності за виготовлення, збут або використання пристроїв, що знижують показники лічильників.

"Комітет за результатами обговорення ухвалив рішення запропонувати головному комітету - Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, раніше комітет ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства підтримав законопроект №2824 про порядок компенсації споживачам вартості встановлених ними лічильників обліку природного газу постачальниками газу.