ua en ru

Комітет ВР з боротьби з оргзлочинністю і корупцією розгляне можливі зловживання Каськіва при закупівлі планшетів в рамках проекту "Відкритий світ", - нардеп

Комітет Верховної Ради з боротьби з організованою злочинністю і корупцією розгляне можливі зловживання, допущені головою Держагенства з інвестицій та управління національними проектами Владиславом Каськівим при закупівлі 1,5 млн штук планшетів в рамках проекту «Відкритий світ». Про це заявив народний депутат Геннадій Москаль, передає кореспондент РБК-Україна.

«Ми пам'ятаємо ту ганьбу на весь світ, коли він підписав з іспанським пройдисвітом договір з будівництва LNG-терміналу, як він призначав своїх родичів у Держагентство, а потім їх ловили на хабарах. Він справжній аферист! Починаючи з того, що його ще в студентські роки відрахували за погану успішність, а диплом його така ж «паленка», як і ці планшети. Ми будемо подавати запити, будемо розбиратися, чому Каськів закупив ці планшети, назва яких взагалі ніхто не чув за завищеними в рази цінами», - заявив Москаль, коментуючи інформацію про те, що Держагентство закупило по вшестеро завищених цінах планшети ZnayPad 9702 китайського виробника Sencatel з Гонконгу за ціною планшетів Samsung нових моделей.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що Держагентство з інвестицій та управління нацпроектами закупило китайські планшети під виглядом планшетів Samsung. «Середня ціна китайського неякісного аналога на ринку становить від 400 грн за штуку, а вартість Samsung від 2,5 тис. грн», - повідомило ЗМІ джерело в Держагентстві.

За його словами, китайські планшети мають обмежені можливості ПЗ і проблеми установки на них навіть деяких стандартних програм. «Щоб приховати чергову махінацію із закупівлі явно неякісного товару за завищеними цінами, для перевірок надають пару-трійку працюючих планшетів, але школи обладнають неякісної технікою», - пояснило джерело.

Експертна оцінка показує, що, якщо інформація про закупівлю неякісних китайських планшетів замість планшетів Samsung нових моделей відповідає дійсності, різниця в ціні на закупівлю 1,5 млн одиниць техніки становить 3,15 млрд грн.

Нагадаємо, проект «Відкритий світ» передбачає створення інформаційно-комунікаційної (4G) освітньої мережі національного рівня. На забезпечення такої освітньої інфраструктури на основі бездротової мережі 4-го покоління з січня 2012 р. виділені бюджетні кошти.