ua en ru

Комітет сенату США з міжнародних відносин схвалив новий договір по СНО

Комітет сенату США з міжнародних відносин схвалив сьогодні новий Договір між Росією і США про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (так званий договір СНО-2). Як повідомляється, 14 членів комітету підтримали новий договір в той час, як четверо проголосували "проти", передає РБК з посиланням на Associated Press.
Таким чином, новий договір по СНО відправляється на голосування безпосередньо в сенат США. Тим не менше, залишається невідомим, коли у верхній палаті американського парламенту має відбутися голосування з даного питання.
Адміністрація Президента США Барака Обами прагне переконати членів сенату у необхідності ратифікувати новий російсько-американський договір про скорочення та обмеження ядерних озброєнь до листопада 2010 р., коли відбудуться вибори до конгресу, здатні змінити розстановку сил в американській політиці. Сенатори-республіканці ставлять під сумнів доцільність укладення нового договору по СНО, оскільки, в тому числі, побоюються "шахрайства" з боку Росії. Ці побоювання були навіяні липневою доповіддю Держдепартаменту США, в якій стверджувалося, що Росія не виконує до кінця своїх зобов'язань у рамках міжнародних договорів з контролю над озброєннями.
Крім того, критики договору вважають, що деякі формулювання в преамбулі договору поряд з одностороннім заявою Москви про можливість виходу з договору в разі масового нарощування американської протиракетної оборони можуть обмежити можливості США із розвитку глобальної системи ПРО.
Минулого місяця Міністерство закордонних справ РФ відповіло на доповідь Держдепу в симетричній манері, звинувативши США в порушеннях зобов'язань у сфері нерозповсюдження зброї масового ураження і контролю над озброєннями. У період дії договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь СНО-1 так і не був знятий ряд російських занепокоєння щодо дотримання цього договору Вашингтоном, наголошувалося в повідомленні МЗС Росії.
Президенти Росії і США підписали новий договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь 8 квітня 2010 р. в Празі. Договір обмежує число розгорнутих ядерних боєзарядів для кожної зі сторін 1 тис. 550 одиницями. Число стратегічних носіїв не повинна перевищувати 800. Кількість розгорнутих міжконтинентальних балістичних ракет (МБР), розгорнутих балістичних ракет підводних човнів (БРПЛ) і розгорнутих важких бомбардувальників не повинна перевищувати 700. Договір для вступу в силу повинен бути ратифікований парламентами Росії і США.