ua en ru

Комітет рекомендує ВР встановити вимоги до директорів теруправлінь Державного бюро розслідувань

Комітет рекомендує ВР встановити вимоги до директорів теруправлінь Державного бюро розслідувань Фото: Верховна Рада України

Проект рекомендують прийняти за основу

Комітет парламенту з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону №5395 "Про внесення змін до закону "Про Державне бюро розслідувань" щодо уточнення окремих положень". Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Метою документу є вирішення комплексу правових, структурно-організаційних, процедурних, кадрових питань, пов’язаних із початком роботи Державного бюро розслідувань.

Проектом, зокрема, пропонується врахувати вимоги Кримінального процесуального кодексу у частині надання доручень і вказівок слідчому або органу досудового розслідування, слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій; визначити структуру Держбюро розслідувань, зазначивши, що систему бюро складають центральний апарат, територіальні органи, підрозділи, спеціальні підрозділи та науково-дослідні установи.

Також передбачається встановити вимоги до директорів територіальних управлінь, керівників підрозділів центрального апарату ДБР та керівників підрозділів внутрішнього контролю. Зокрема, на вакантні керівні посади можуть бути обрані громадяни України від 30 років, які мають: вищу юридичну освіту; стаж роботи в галузі права не менше 5 років; досвід роботи на керівних посадах не менше 2 років; вільно володіють держмовою; не є членами жодних політичних партій; не є і не були членами організації, заборонених законом або судом; мають високі моральні якості та бездоганну репутацію; за станом здоров’я спроможні виконувати відповідні службові обов’язки.

Крім того, передбачається визначити підстави та порядок притягнення працівників ДБР до дисциплінарної відповідальності та урівняти посадові оклади працівників та слідчих Держбюро з розмірами посадових окладів працівників та детективів Національного антикорупційного бюро України.

Нагадаємо, у кінці листопада президент України Петро Порошенко заявив, що Державне бюро розслідувань України незабаром приступить до роботи.