ua en ru

Комітет рекомендує ВР зробити обов’язковим страхування перевізника за шкоду життю пасажирів

Комітет рекомендує ВР зробити обов’язковим страхування перевізника за шкоду життю пасажирів Фото: Верховна Рада України

Законопроект рекомендують прийняти за основу

Комітет парламенту з питань транспорту рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №4642 "Про внесення змін до деяких законів України щодо обов’язкового страхування відповідальності перевізника за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю пасажирів та третіх осіб". Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Під час обговорення проекту закону зазначалося, що він розроблений з метою переходу від обов’язкового особистого страхування від нещасних випадків на транспорті до обов’язкового страхування відповідальності автомобільного, автомобільного самозайнятого перевізника, міського електричного, залізничного, морського перевізника та перевізника на внутрішніх водних шляхах за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю пасажирів та третіх осіб.

"Проектом пропонується доповнити перелік видів обов’язкового страхування… новим видом обов’язкового страхування: страхування перевізника за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю пасажирів та третіх осіб", - сказано в повідомленні.

Проектом передбачається встановити, що за невиконання обов’язку щодо страхування відповідальності перевізника за шкоду, заподіяну життю, здоров’ю пасажирів та третіх осіб, перевізник несе відповідальність у порядку, визначеному законодавством. На сьогодні обов’язок перевізника застрахувати пасажирів від нещасних випадків є однією із умов для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів залізничним, автомобільним транспортом.

Зазначається, що в разі прийняття проекту закону може бути застосована відповідальність у вигляді анулювання ліцензії у порядку, встановленому законом "Про ліцензування певних видів господарської діяльності".

Крім того, планується встановити відповідальність за відсутність у перевізника договору обов’язкового страхування у формі штрафу від 100 до 120 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожну одиницю залізничного пасажирського рухомого складу для залізничних перевізників, за кожен транспортний засіб - для автомобільних перевізників, за кожне судно - для морських перевізників.

"Члени Комітету, проаналізувавши законопроект, зазначили, що він містить окремі недоліки, які можуть бути усунуті під час підготовки його до розгляду в другому читанні та ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України затвердив порядок обслуговування коштів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.