ua en ru

Комітет рекомендує ВР розглянути проект про збільшення контролю прилеглої зони

Комітет рекомендує ВР розглянути проект про збільшення контролю прилеглої зони Фото: Ірина Фріз (УНІАН)

Зокрема, пропонується збільшення контролю прилеглої зони України з 12 до 24 миль

Комітет Верховної ради з питань національної безпеки та оборони рекомендує ВР розглянути у першому читанні законопроект № 8361 "Про прилеглу зону України", передає кореспондент РБК-Україна.

За словами однієї з авторів законопроекту, народного депутата Ірини Фріз, законопроектом пропонується збільшення контролю прилеглої зони України до 24 миль.

"Це доопрацьований текст законопроекту, який ми подавали. Він стосується приєднання України до можливості Конвенції ООН з морського права, яку Верховна рада ратифікувала ще в 1999 році. Вона надає нам можливість збільшити нашу прибережну зону на 12 миль. Ця зона має міжнародну назву - "прилегла зона" і не є ані суверенною, ані зоною юрисдикції України. Разом з тим Україна, згідно Конвенції ООН з морського права, зможе цю норму використовувати. Тобто, буде не 12 миль, як зараз, а 24 милі будуть підконтрольні Україні", - повідомила Фріз.

Вона уточнила, що законопроектом не пропонується збільшити територіальні води України. За словами нардепа, наразі українські правоохоронні органи не можуть повністю здійснювати контроль у цій зоні.

"Це дуже важливо з огляду на необхідність здійснення контролю у Чорноморському регіоні. Зокрема, якщо ми візьмемо карту, то побачимо, що там є певний "карман", який використовується РФ для того, щоб перезавантажувати судна та дозаправляти. Ані ДПСУ, ані ВМС наразі не можуть здійснювати контроль у цій зоні, адже не володіють можливостями, які надає ця конвенція. Окрім того, в законопроекті є пункт, який забороняє будь-яким суднам, які йдуть нашою територією, виключати ідентифікаційну систему. Це дозволяє супроводжувати всі судна, які є у полі зору ВМС та ДПС. Окрім того, це дає можливість затримки нашими ДПС та МВС для того, щоб здійснювати контроль на предмет порушення митних правил", - додала парламентар.

За її словами, текст законопроекту було погоджено з Міноборони, Мінінфраструктури, Мінюстом, МЗС та іншими відомствами.

Голова комітету Сергій Пашинський у свою чергу наголосив, що законопроект надасть можливість протистояти російській агресії з боку моря.

"Давайте голосувати за розгляд у першому читанні. Будемо просити Верховну раду проголосувати за скороченою процедурою. Ескалація в Азовському морі йде щоденно. Одноголосно всі за", - заявив нардеп.

Нагадаємо, як писало РБК-Україна раніше, на Азовському морі до кінця 2018 року планується створення військово-морської бази Військово-морських сил (ВМС) Збройних сил України.

Президент України Петро Порошенко заявив, що метою РФ є окупація Азовського моря. За його словами, Україна має чітко визначений правовий статус в Азовському морі.