ua en ru

Комітет рекомендує Раді посилити захист прав потерпілих

Комітет рекомендує Раді посилити захист прав потерпілих Фото: комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

Законопроект рекомендують прийняти за основу

Комітет парламенту з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №4499 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо посилення захисту прав потерпілого)". Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Так, члени комітету розглянули відповідний проект на засіданні 8 лютого.

Метою законопроекту є приведення норм Кримінального процесуального кодексу у відповідність до Конституції України, Загальної декларації прав людини ООН, Конвенції Ради Європи про захист прав людини і основоположних свобод, а також зменшення можливості зловживань з боку слідчих органів в ході кримінального провадження.

Зокрема, законопроектом пропонується виключити з чинної редакції частини другої статті 78 КПК пункт 3, яким передбачено, що особа не має права брати участь у кримінальному провадженні як захисник або представник у випадку, якщо вона є близьким родичем або членом сім’ї слідчого, прокурора, потерпілого або будь-кого із складу суду.

Проектом також передбачається доповнити статтю 78 КПК частинами третьою та четвертою, згідно з якими особа не має права брати участь у цьому ж кримінальному провадженні як захисник у випадку, якщо вона є близьким родичем або членом сім’ї слідчого, прокурора, потерпілого або будь-кого із складу суду. У свою чергу, особа не має права брати участь у цьому ж кримінальному провадженні як представник у випадку, якщо вона є близьким родичем або членом сім’ї слідчого, прокурора або будь-кого із складу суду. Таким чином, близький родич або член сім’ї потерпілого матиме право брати участь у цьому ж кримінальному провадженні як представник.

"Народні депутати вважають, що прийняття законопроекту посилить захист прав та свобод людини, приведе кримінальний процесуальний закон у відповідність до вимог Конституції України, європейських стандартів кримінального судочинства", - зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, раніше Рада прийняла за основу законопроект №5336-1 "Про Конституційний Суд України". За документ з другого разу проголосували 239 парламентарів (спочатку 223 нардепа).