ua en ru

Комітет рекомендує Раді сприяти детінізації валютообмінних операцій

Комітет рекомендує Раді сприяти детінізації валютообмінних операцій Фото: Верховна Рада України

Відповідний законопроект рекомендують прийняти в цілому

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому законопроект №4741 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо сприяння детінізації валютообмінних операцій". Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВРУ.

Комітет розглянув відповідний проект закону на своєму засіданні 5 жовтня 2016 року.

Законопроектом пропонується виключити збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, що відповідно до закону сплачується з операцій з купівлі іноземної валюти в готівковій формі, із складу доходів загального фонду державного бюджету.

Крім того, у Прикінцевих положеннях законопроекту передбачається внести зміни до законів "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" щодо скасування збору з купівлі іноземної валюти в готівковій формі та "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо законодавчого закріплення можливості здійснення операцій з купівлі-продажу іноземної валюти без пред’явлення документу, що посвідчує особу.

На думку авторів законопроекту, метою прийняття такого закону є детінізація валютообмінних операцій, оптимізація валютного регулювання і валютно-курсової політики для забезпечення валютної стабільності шляхом скасування пенсійного збору з купівлі валюти та скасування паспортизації таких операцій.

"За підсумками розгляду Комітет з питань бюджету ухвалив таке рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо сприяння детінізації валютообмінних операцій"… за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, Національний банк України посилив вимоги до небанківських валютообмінних установ, відповідні постанови частково вступають в силу з 1 січня 2016 року.