ua en ru

Комітет рекомендує Раді прийняти закон про ринки капіталу

Комітет рекомендує Раді прийняти закон про ринки капіталу Фото: засідання комітету (rada.gov.ua)

Очікується, що прийняття закону сприятиме ефективному розвитку ринків похідних цінних паперів та деривативів

Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендує Верховній раді прийняти за основу законопроект №9035 щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на інформаційне управління Апарату Верховної ради.

Проектом пропонується визначити правові засади функціонування ринків капіталу та організованих товарних ринків в Україні, провадження професійної діяльності на зазначених ринках, врегулювати відносини, що виникають під час емісії та обігу цінних паперів, укладення і виконання деривативів та правочинів з ними.

Документом передбачається, що його дія не поширюється на відносини, пов’язані з укладенням і виконанням правочинів поза організованим товарним ринком щодо продукції, інструментів грошового ринку та іншого майна, визначеного родовими ознаками, та передбачено, що діяльність учасників товарних ринків (крім операторів організованих товарних ринків) регулюється законодавством про такі товарні ринки.

Крім того, прикінцевими та перехідними положеннями законопроекту передбачено, що до операторів ринку електричної енергії положення цього закону щодо регулювання діяльності операторів організованих товарних ринках застосовуватимуться лише з 1 січня 2023 року.

"Члени комітету підтримали законопроект, прийняття якого сприятиме ефективному розвитку ринків похідних цінних паперів та деривативів", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко закликає парламент прискорити розгляд низки фінансових законопроектів.

Як писало РБК-Україна раніше, Порошенко в ході щорічного послання Верховній раді 20 вересня заявив, що нардепи повинні прийняти закон про податок на виведений капітал. За його словами, прийняти закон про податок на виведений капітал потрібно ще до виборів. Порошенко зазначив, що даний закон підтримує українського виробника.