ua en ru

Комітет рекомендує Раді перейменувати місто Переяслав-Хмельницький

Комітет рекомендує Раді перейменувати місто Переяслав-Хмельницький Фото: Переяслав-Хмельницький (facebook.com)

Перейменування міста Переяслав-Хмельницький підтримане територіальною громадою

Комітет парламенту з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує Верховній раді України підтримати подання Київської обласної ради щодо перейменування міста Переяслав-Хмельницький Київської області. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Так, місто планують перейменувати у Переяслав.

"Інститут української мови НАН України відзначає, що повернення назви Переяслав не порушує норм чинного українського правопису і відповідає сучасній практиці відновлення історичних назв поселень, а Український інститут національної пам’яті підтримує пропозицію про повернення місту Переяслав-Хмельницький його історичної назви Переяслав", - сказано у повідомленні.

Також зазначається, що перейменування сприятиме подоланню історичних міфів про "споконвічне прагнення українського народу до возз’єднання з російським народом", що втілилося у "возз’єднання України та Росії" на Переяславській раді 1654 року.

"Питання про перейменування міста Переяслав-Хмельницький Київської області підтримане територіальною громадою на громадських слуханнях, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Переяслав-Хмельницькою міською та Київською обласною радами", - сказано у повідомленні.

Таким чином, члени комітету ухвалили рішення рекомендувати парламенту прийняти відповідний проект постанови у першому читанні за основу та в цілому.

Нагадаємо, Дніпропетровську область хочуть перейменувати. Громадська рада при Дніпровській міськраді підтримала ініціативу перейменування області на Січеславську.