ua en ru

Комітет рекомендує Раді відхилити законопроект про виноробство

Комітет рекомендує Раді відхилити законопроект про виноробство Фото: Верховна Рада України (РБК-Україна)

У комітеті вважають, що документ спрямований лише на задоволення інтересів великих виноробних підприємств

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту відхилити законопроект №5667 "Про виноград та виноробну продукцію". Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

Вказано, що законопроект регулює правові відносини у сфері виноградарства та виноробства України, пов’язані з веденням виноградарства та виробництвом винограду, вина та інших продуктів виноробства, визначає регламентацію і контроль в цих галузях виробництва, права і обов’язки виробників, повноваження органів виконавчої влади і спрямований на посилення боротьби з фальсифікацією виноробної продукції в Україні.

Так, під час обговорення проекту члени комітету, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України, представники Української корпорації по виноградарству і виноробній промисловості "Укрвинпром" висловили ряд суттєвих зауважень до даного законопроекту.

"Законопроект спрямований не на підвищення культури виноробства в Україні, споживання високоякісного вина та стимулювання розвитку дрібних виробників вина, а на задоволення інтересів великих виноробних підприємств, які технологічно можуть виготовляти значну кількість виноробної продукції, яку не завжди можна назвати вином. Це суперечить зобов’язанням України перед вступом до СОТ", - підкреслюється у повідомленні.

Таким чином, на переконання комітету, робити ставку на виробництво вина великими підприємствами, як це передбачається у законопроекті, стратегічно не вірно.

Нагадаємо, у жовтні 2016 року президент України Петро Порошенко підписав закон, згідно з яким виноробні компанії звільняються від ліцензій на оптову торгівлю винами з виноматеріалів власного виробництва.