ua en ru

Комітет рекомендував ВР удосконалити реєстрацію похідних речових прав на землю сільгосппризначення

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону № 3237 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення". Про це повідомила прес-служба ВР.

Даний законопроект розроблено з метою удосконалення процедури реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення та забезпечення доступу нотаріусів до відомостей на електронних (цифрових) носіях Державного земельного кадастру.

Відповідні зміни пропонується внести до законів "Про нотаріат" та "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", згідно з якими нотаріус під час вчинення нотаріальних дій щодо земельної ділянки матиме доступ та користуватиметься Державним земельним кадастром. Державна реєстрація похідного речового права на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, право власності на яку виникло та оформлено в установленому порядку до 1 січня 2013 р., буде здійснюватися одночасно з державною реєстрацією права власності на таку земельну ділянку.

Крім того, пропонується у Кодексі України про адміністративні правопорушення передбачити відповідальність за порушення законодавства про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. При цьому, як зазначали народні депутати, у законопроекті не визначено органи та посадові особи, уповноважених розглядати справи та складати адміністративні протоколи про зазначене адміністративні правопорушення.

"Комітет вважає доцільним вилучити зазначену новелу із законопроекту та врегулювати порушене питання шляхом подання окремого законопроекту про внесення відповідних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення", - йдеться у повідомленні.