ua en ru

Комітет Ради в середу розгляне законопроект про зміни до КПК, - Парубій

Комітет Ради в середу розгляне законопроект про зміни до КПК, - Парубій Фото: Андрій Парубій (rada.gov.ua)

Комітет має розглянути законопроект щодо підстав проведення експертизи

Комітет Верховної ради (ВР) з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності має розглянути законопроект № 8116 "Про внесення змін у деякі закони України щодо підстав проведення експертизи". Про це під час засідання погоджувальної ради заявив голова ВР Андрій Парубій, передає кореспондент РБК-Україна.

"Хочу сказати, що законопроект № 8116 ще не отримав рішення комітету. Але я сподіваюся, що в середу комітет зможе прийняти рішення, і ми в четвер також включимо його до порядку денного для прийняття рішення. Адже я теж твердо переконаний, що всі неточності у змінах до КПК повинні бути як можна швидше врегульовані парламентом", - заявив Парубій.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту № 8116, його прийняття Радою зможе вирішити низку проблем, які виникли в результаті прийняття так званої судової реформи.

"15 грудня 2017 року набув чинності закон "Про внесення змін до Господарського, Цивільного, Кодекс адміністративного судочинства та інші законодавчі акти", яким в КПК були внесені істотні концептуальні зміни. Таким чином, з 15 березня цього року тіло померлого повинно зберігатися у родичів не менше 72 години. Проте яким чином це буде відбуватися, закон відповіді не дає. Крім того, відсутня процедура отримання дозволу на поховання. Оскільки вона потребує висновок експерта через суд, похорон затягуються на невизначений термін. Запропонований проект покликаний виправити цю ситуацію", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, раніше у прокуратурі пояснили, що з метою зняття соціальної напруги правоохоронними органами та судово-медичними установами буде впроваджено в практику проведення дослідження тіл померлих судово-медичними експертами на підставі рішень уповноважених співробітників поліції, які будуть оформлятися письмово на місці події, з подальшим призначенням судово-медичних експертиз