ua en ru

Комітет Ради рекомендує схвалити введення фото- та відеозйомки в суді

Комітет Ради рекомендує схвалити введення фото- та відеозйомки в суді Фото: Вікторія Сюмар

Сьогодні проведення в залі судового засідання фото- і відеозйомки, звукозапису допускаються на підставі ухвали суду за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі

Парламентський комітет з питань свободи слова та інформаційної політики пропонує дозволити фото- та відео зйомку в суді без отримання дозволу суду. Відповідне рішення Комітет ухвалив, підтримавши законопроект про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо гласності і відкритості судового процессу № 2253 та рекомендувавши Комітету з питань правової політики також підтримати відповідний законопроект, передає кореспондент РБК-Україна.

"Суть закону зводиться до того, що сьогодні є нормою те, що суддя може дозволити або не дозволити зйомку, а його закон, щоб відео і фотозйомка була дозволеною, у випадку, якщо вона не є забороненою , тобто, якщо суддя не виносить власне спеціальне і необґрунтоване рішення, чому він забороняє фото і відео зйомку", - зазначила нардеп Вікторія Сюмар.

Варто зазначити, відповідно до законопроекту пропонується дозволити учасникам судового процесу, представникам ЗМІ проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис без отримання окремого дозволу суду. Разом з тим, пропонується, що трансляція судового засідання може здійснюватися з дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом.

Сьогодні ж проведення в залі судового засідання фото- і відеозйомки, звукозапису допускаються на підставі ухвали суду за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі.

Нагадаємо, 26 лютого 2015 р. в Україні опублікований закон про судову реформу.