ua en ru

Комітет Ради визнав антиконституційним законопроект про Нацагентство з управління активами екс-чиновників

Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя на засіданні визнав антиконституційним законопроект про Національне агентство з управління активами екс-чиновників. Про це йдеться в рішенні комітету на сайті парламенту.

Зокрема, комітет вирішив, що поданий Кабінетом міністрів проект закону про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (№ 3040 від 4 вересня 2015 року) суперечить Конституції і законам України.

Депутати відзначили, що парламент не наділений повноваженнями щодо утворення, реорганізації та ліквідації міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

"Це повноваження є дискреційним повноваженням Уряду, тому рішення про створення Національного агентства - центрального органу виконавчої влади повинно прийматися Кабінетом Міністрів України шляхом видання відповідного правового акту", - підкреслюється у висновках Комітету, оприлюднених за підписом її голови Руслана Князевича.

Крім того, члени Комітету наголошують, що пропозиція законопроекту про створення Національного агентства як центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом сумнівним з точки зору відповідності Основному Закону України.

"Функціонування таких органів державної влади як Антимонопольний комітет України, Фонд державного майна України, Державний комітет телебачення і радіомовлення України передбачено Конституцією України, а їх спеціальний статус, як центральних органів виконавчої влади, визначені у статті 24 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" (абзац перший частини першої). Конституцією України, існування інших таких органів, крім зазначених вище, не передбачено", - наголошується у висновках Комітету.

Також там нагадали, що згідно з Основним Законом, Кабінет міністрів України відповідальний перед Президентом України і Верховною Радою України, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених Конституцією (частина друга статті 113). У зв'язку з цим, пропозиція законопроекту про підзвітність Національного агентства, яке є центральним органом виконавчої влади, Верховній Раді України, не відповідає нормам Конституції України.

"Враховуючи викладене, Комітет прийшов до висновку, що проект Закону про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (№ 3040 від 4 вересня 2015), поданий Кабінетом Міністрів України, суперечить положенням Конституції України", - йдеться в документі.