ua en ru

Комітет Ради підтримав законопроект про відшкодування збитків за житло, пошкоджене під час АТО

Комітет Ради підтримав законопроект про відшкодування збитків за житло, пошкоджене під час АТО Фото: Верховна Рада України

Члени комітету рекомендували авторам доопрацювати законопроект між першим і другим читанням

Комітет Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства схвалив, підтримав та запропонував включити до порядку денного поточної сесії парламенту проект закону про відшкодування збитків за зруйноване (знищене) або пошкоджене приватне житло особам, приватне житло або приватні домогосподарства яких було пошкоджені (зруйновані) під час проведення антитерористичної операції (№ 4301 від 24.03.2016 року). Відповідне рішення було ухвалене під час засідання комітету 11 травня, передає кореспондент РБК-Україна.

"У мене пропозиція у першому читанні підтримати... Законопроект не включено до порядку денного сесії, тоді ми рішенням комітету пропонуємо включити",- заявив перший заступник голови комітету Дмитро Андрієвський.

Відповідний проект закону регулює правові відносини, пов’язані із відшкодуванням збитків фізичним особам за зруйновані або пошкоджені індивідуальні житлові будинки, квартири та жилі приміщення в гуртожитках під час проведення антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях.

"Відшкодування збитків здійснюється протягом 2016-2017 років за рахунок коштів державного бюджету за окремою бюджетною програмою, передбаченою Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України",- йдеться у тексті законопроекту.


Документом також передбачено, що відшкодування збитків здійснюватиметься за результатами обстеження спеціально створеною комісією об’єктів, розташованих в населених пунктах на відповідних територіях Донецької та Луганської областей, за виключенням тих, що увійшли до переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, затверджених Кабінетом міністрів України.

"Відшкодування збитків в населених пунктах, які увійшли до зазначених переліків, здійснюється в тому ж порядку по мірі їх звільнення від окупації", - йдеться у законопроекті.

Члени профільного комітету рекомендували авторам законопроекту доопрацювати документ, прописавши методику відшкодування збитків та визначивши джерела їхнього фінансування між першим і другим читанням.

Нагадаємо, за час проведення антитерористичної операції (АТО) об'єктам приватного житлового фонду та приватного домогосподарства в Донецькій і Луганській областях було завдано збитків на суму більш ніж в 2,4 млрд гривень.