ua en ru

Комітет Ради у закордонних справах виключив підкомітет у справах СНД

Комітет Верховної Ради у закордонних справах створив новий підкомітет з парламентського контролю за діяльністю дипломатичної служби України. Про це РБК-Україна заявив народний депутат із фракції "Батьквіщіна", член комітету Борис Тарасюк.

"Сьогодні на засіданні комітету ВР з питань закордонних справ ми прийняли рішення про перелік підкомітетів. Від попереднього складу комітету ми отримали перелік таких підкомітетів, розглянули його і прийняли рішення", - заявив він.

Тарасюк наголосив, що в новому комітеті з питань закордонних справ не буде підкомітету з питань СНД:

"У підсумку було прийнято рішення про те, що в новому переліку підкомітетів не буде підкомітету у справах СНД. Пояснення такого рішення просте. І причина не тільки в тому, що Росія продовжує військову агресію щодо України. СНД спочатку була не потрібною структурою з 1991 року. Це проект Кремля, спрямований на створення ілюзії контролю Росії над колишніми республіками СРСР. Це спочатку був союз "в умовах розірвання і розлучення". Ми з перших днів створення співдружності висловлювали свої застереження щодо доцільності взяття участі України в будь-якій формі і статусі в цьому об'єднанні. Тому прийнято рішення про те, що такий підкомітет не буде в новому переліку. У цьому зв'язку я також вніс проект закону... про вихід нашої держави з усіх структур СНД. Адже це об'єднання - анахронізм", - повідомив він.

Також Тарасюк зазначив, що на засіданні було прийнято рішення про створення нового підкомітету з питань контролю за діяльністю дипломатичної служби: "Враховуючи, що я є автором закону про дипломатичну службу, вважаю, що парламентський контроль за роботою цієї служби повинен бути забезпечений на законному рівні".

Нагадаємо, як повідомлялося, комітет ВР у закордонних справах очолила нардеп із фракції "Самопоміч" Ганна Гопко.