ua en ru

Комітет пропонує ВР прийняти за основу законопроект про наказне провадження в цивільних судах

Комітет пропонує ВР прийняти за основу законопроект про наказне провадження в цивільних судах Фото: Верховна Рада України

Запровадження такої практики дозволить прискорити процес судового захисту порушених прав при стягненні грошей

Комітет з питань правової політики та правосуддя рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження наказного провадження у цивільному та господарському судочинстві", передає прес-служба ВРУ.

Відповідно до нього, передбачається запровадити інститут електронного наказного провадження, що сприятиме зниженню навантаження на судову систему України, забезпеченню своєчасного і ефективного захисту порушених прав та інтересів фізичних і юридичних осіб, зменшенню витрат з державного бюджету на утримання судових органів.

Проектом також пропонується визначити, що розгляд господарських справ у порядку електронного наказного провадження буде віднесено до підсудності господарського суду Чернігівської області, а розгляд цивільних - до підсудності Броварського районного суду Київської області.


"Під час обговорення члени Комітету звернули увагу на значну кількість справ в Україні щодо стягнення грошових коштів за договірними зобов'язаннями, а також на надмірну завантаженість органів судової влади. Народні депутати вважають, що запровадження європейської практики електронного судового наказу в рамках цивільного та господарського судочинства дозволить спростити і прискорити процес судового захисту порушених прав та законних інтересів осіб при стягненні безспірних грошових заборгованостей", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді запровадити наказне провадження у цивільному та господарському судочинстві. Про це свідчить законопроект №3769, зареєстрований в Раді 14 січня 2016 року.