ua en ru

Комітет з питань законодавчого забезпечення рекомендує ВР ухвалити зміни до законодавства щодо посилення відповідальності за правопорушення у ЖКГ

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді України прийняти у другому читанні та цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення в житлово-комунальному господарстві, повідомляє прес-служба ВР.

Законопроектом (№6505) пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею 270 "Умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства" та внести зміни до статті 194-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення з метою створення умов, за яких підвищується відповідальність громадян, фізичних та юридичних осіб в частині виконання ними вимог Кримінального кодексу. Зокрема, передбачається запровадити покарання громадян, фізичних та юридичних осіб у разі здійснення ними пошкодження або руйнування об'єктів житлово-комунального господарства, що призвели, або могли призвести до травмування та загибелі громадян.

Як повідомили у секретаріаті комітету, під час підготовки проекту до другого читання до комітету надійшло 14 поправок. З них 12 - враховано повністю, частково чи редакційно, 2 поправки відхилено.

Члени комітету, зокрема врахували пропозиції народного депутата В.Швеця щодо нової назви статті 270 "Умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства". Абзаци 1 та другий частини 3 статті 270 викладено у наступній редакції: "3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили майнову шкоду в особливо великому розмірі або загибель людини чи інші тяжкі наслідки, -

караються позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років".

Враховано також пропозицію щодо викладення примітки до статті 270 у такій редакції:

"Примітка. Під об'єктами житлово-комунального господарства у цій статті слід розуміти житловий фонд, об'єкти благоустрою, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, а також їх мережі чи складові (кришки люків, решітки на них, тощо).
Майнова шкода вважається заподіяною у великих розмірах, якщо прямі збитки становлять суму, що в триста і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а в особливо великих розмірах - якщо прямі збитки становлять суму, що в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян".

У порівняльній таблиці враховано також пропозицію народного депутата Ю.Кармазіна до статті 194-2, згідно з якою "1. Умисне пошкодження або руйнування об'єктів житлово-комунального господарства, якщо це призвело або могло призвести до неможливості експлуатації, порушення нормального функціонування таких об'єктів чи спричинило небезпеку для життя людей, - карається штрафом від ста до двохсот п´ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк".