ua en ru

Комітет ПАРЄ сподівається, що Україна найближчим часом ухвалить нову редакцію КПК

Моніторинговий комітет ПАРЄ сподівається, що Україна найближчим часом прийме нову редакцію Кримінально-процесуального кодексу. Про це під час підсумкової прес-конференції за результатами роботи моніторингового комітету в Україні заявила співдоповідач ПАРЄ Маіліса Репс, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми бачимо, що Україна демонструє деякий прогрес по виконанню резолюції ПАСЕ, але цього недостатньо... Після резолюції ПАСЕ у січні, яка була дуже жорсткою, ми приїхали сюди, щоб побачити чи є бажання України продовжити діалог зі сторони України. Ми хочемо впевнитися чи може Україна на цей раз надати нам щось конкретне", - сказала Репс.

Вона підкреслила, що першим кроком може стати прийняття нового КПК, але цього недостатньо.

За словами Репс, ПАРЄ бачить наміри України на шляху виконання вимог ПАРЄ, але "наразі це лише обіцянки, а ми просимо, щоб нам були надані конкретні результати".

Крім того, Майліс Репс зазначила, що моніторинговий комітет ПАРЄ здивований позицією міністра закордонних справ Костянтина Грищенка щодо можливості невиконання резолюції.

"Сьогодні ми зустрілися з міністром закордонних справ і ми здивовані тим, яку позицію він відстоює. А саме він декілька разів зазначив, що Україна може робити все, як вона вважає за потрібне ", - сказала вона.

Нагадаємо, ПАРЄ на своєму засіданні 26 січня прийняла резолюцію про стан демократії в Україні.

Головними пунктами в прийнятій резолюції "Функціонування демократичних інститутів в Україні" є вимоги ПАРЄ про виключення з Кримінального кодексу статей, за якими були засуджені колишні державні чиновники, зокрема прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, а також можливість введення санкцій щодо України, якщо вимоги асамблеї щодо кримінального переслідування колишніх членів уряду не будуть виконані.