ua en ru

Комітет кредиторів України наполягає на спільній зустрічі з урядом та МВФ

Комітет кредиторів України наполягає на спільній зустрічі з урядом та МВФ Фото: МВФ

Яресько очікує від МВФ виділення в липні траншу кредиту в розмірі 1,7 млрд доларів незалежно від результатів перемовин

Комітет кредиторів України наполягає на якнайшвидшій зустрічі з представниками українського уряду та МВФ, яка має відбутися "без попередніх умов". Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Домовленостей про дату цієї зустрічі досі немає, попри публічні запевнення України в зворотному", - йдеться в заяві.

Повідомляється, що за словами радників комітету, вони розглядають представлену Україною 19 червня пропозицію про реструктуризацію. Також вони відзначили, що деякі деталі цього плану були "поширені в ЗМІ, перш ніж радники його отримали".

Окрім цього, радники вважають, що "правильний розгляд позиції" вимагає якнайшвидшої публікації прогнозів МВФ щодо української економіки, які ще не розміщено у відкритому доступі.

"Комітет кредиторів назвав "найкращим способом прогресу для країни" схвалення своїх травневих пропозицій, які, згідно із заявою, "пропонують Україні полегшення боргового тягаря на суму 16 млрд доларів протягом наступних чотирьох років"", - повідомляє ЗМІ.

Разом з тим, 19 червня в Києві міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, шо Україна підготувала оновлену пропозицію щодо реструктуризації боргу, яка передбачає значне зменшення основної суми боргу, подовження періоду погашення та зміну відсоткової ставки.

У свою чергу, директор-розпорядник МВФ Крістін Лаґард привітала рішення українських законодавців, які зміцнюють незалежність Національного банку України, а також зусилля уряду для досягнення угоди про співпрацю з кредиторами.

"Це важливо, оскільки означає, що фонд зможе і надалі підтримувати Україну... навіть у тому разі, якщо угода з кредиторами не буде вчасно укладена", - зазначила Лаґард.

Відзначається, що 11 червня Яресько заявляла, що очікує від МВФ виділення в липні наступного траншу кредиту в розмірі 1,7 млрд доларів незалежно від результатів перемовин з кредиторами щодо реструктуризації боргів.

Нагадаємо, на цьому тижні у Вашингтоні запланована тристороння зустріч Мінфіну України, МВФ і Спецкомітету кредиторів.