ua en ru

Комітет Кабміну схвалив позапланові перевірки в "Укргазвидобуванні"

Комітет Кабміну схвалив позапланові перевірки в "Укргазвидобуванні" Фото: віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський

Перевірка також торкнеться родовищ ПАТ "Кварцсамоцвіти", в тому числі ДП "Бурштин України"

Урядовий комітет з питань розвитку інфраструктури і екологічної політики під головуванням віце-прем'єр-міністра Валерія Вощевського підтримав проект розпорядження Кабінету міністрів "Про надання Державній службі геології та надр дозволу на проведення позапланових перевірок". Про це йдеться в повідомленні прес-служби уряду.

"Зараз навіть в Держгеонадрах не знають точної кількості свердловин, які передані за договорами спільної діяльності. Державний контроль за обсягами видобутку корисних копалин фактично відсутня. Необхідно виключити будь-які зловживання та забезпечити контроль розробки надр нашої країни. Наступним кроком після позапланових перевірок спеціальних дозволів на користування надрами повинен стати перехід на угоду про розподіл продукції", - зазначив Вощевський.

Як зазначається, інвентаризація договорів про спільну діяльності в нафтогазовидобувній галузі та здійснення комплексного аудиту використання видобувними підприємствами спеціальних дозволів передбачені Коаліційною угодою.

Крім того, Держгеонадрами отримано постанову Генпрокуратури України щодо проведення 53 позапланових перевірок спеціальних дозволів на користування надрами, виданих ПАТ "Укргазвидобування". Також у Держгеонадра вчинили ряд постанов обласних управлінь МВС і прокуратури про призначення позапланових перевірок надрокористувачів.

Крім родовищ ПАТ "Укргазвидобування" проект розпорядження передбачає перевірку родовищ ПАТ "Кварцсамоцвіти", в тому числі ДП "Бурштин України".

Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк дав вказівку НАК "Нафтогаз України" негайно змінити керівництво компанії "Укргазвидобування".