ua en ru

Комітет у закордонних справах рекомендує Раді відхилити проект закону про ID-карти, що підтверджують особу

Комітет у закордонних справах рекомендує Раді відхилити проект закону про ID-карти, що підтверджують особу Фото: Верховна Рада України

Запропонований Кабміном законопроект порушує принцип захисту персональних даних

Комітет у закордонних справах на своєму засіданні прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України відхилити законопроект №3224 "Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу або її спеціальний статус, на виконання зобов'язань України щодо лібералізації візового режиму з Європейським Союзом ". Про це повідомила нардеп, перший заступник голови комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає прес-служба партії "Блок Петра Порошенка" (БПП).

За словами парламентаря, даний законопроект Кабінету міністрів України порушує принцип захисту персональних даних. "Документ йде набагато ширше, ніж ті вимоги, які ставить ЄС: вимога про біометричні дані в іноземних документах, що засвідчують особу для виїзду за кордон. А замість цього, нам пропонується набагато ширший перелік документів, які повинні містити біометричні дані", - пояснює Климпуш-Цинцадзе.

Депутат додала, що даний проект закону порушує 4 статті Конституції України, не корелюється з двома серйозними конвенціями, які підписала Україна. "Тому, у нас виникають серйозні застереження щодо того, що такий законопроект виноситься на обговорення. Ми будемо в четвер просити ВР відхилити даний законопроект і прийняти натомість інший законопроект про паспортний реєстр, який раніше був розглянутий Радою, і може вирішити проблему з візової лібералізації" , - зазначила нардеп.

Нагадаємо, перший заступник голови Державної міграційної служби, і. о. глави ГМС Максим Соколюк раніше повідомляв, що з 1 січня 2016 року в Україні з'являться ідентифікаційні (ID) карти.