ua en ru

Комітет ЄП розглянув доповідь про виконання Україною угоди про асоціацію

Комітет ЄП розглянув доповідь про виконання Україною угоди про асоціацію Фото: будівля Європарламенту (European Union 2017 - European Parliament)

Європарламент готує доповідь про те, як Україна виконує УА з Євросоюзом

Комітет Європейського парламенту (ЄП) у закордонних справах вперше на засіданні розглянув проект доповіді про виконання Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Відповідний документ опубліковано на сайті ЕП.

Повідомляється, що доповідь підготував німецький євродепутат Міхаель Галер, а на засіданні комітету основні тези представляв експерт і науковий співробітник "Коледжу Європа" Андрій Тюшка. За його словами, виконання окремих положень Угоди стикається з негативними чинниками, проте в цілому спостерігається прогрес у багатьох сферах.

На думку Тюшки, в Україні не всі реформи реалізуються стабільно, деякі взагалі можуть скасувати. До останніх він відніс децентралізацію, яка може бути припинена у зв'язку з майбутніми виборами.

Також в проекті доповіді йдеться про те, що судова система України залишається неефективною, корумпованою та політизованою. Крім того, в Європарламенті вказують на проблему втручання генпрокурора Юрія Луценка в антикорупційні справи. Також євродепутати наполягають на незалежності голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Автор доповіді додав, що стурбований імовірним негативним впливом передвиборної кампанії на імплементацію Угоди про асоціацію.

"Ми бачимо, що інтерес чотирирічної давності значно знизився у зв'язку з корупцією і повсякденними труднощами в Україні. Прогрес від реформ поки не має позитивного ефекту на життя людей", - зазначив Галер.

До 11 вересня в проект доповіді можуть внести поправки.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що ЄС розраховує на запуск антикорупційного суду в Україні до кінця року.