ua en ru

Комісія Держкомзему виявила незаконну передачу у власність земельних ділянок у Севастополі площею 1,4 тис. га.

Комісія Держкомзему виявила незаконну передачу у власність земельних ділянок у Севастополі площею 1,4 тис. га. Про це під час прес-конференції повідомив начальник управління ринку та оцінки земель Держкомзему України Станіслав Горбатович, передає кореспондент РБК-Україна. "Незаконно передані ділянки розташовані в Байдарській та в Арнаутській долинах, які були віддані кооперативу "Уркуста" розпорядженням Севастопольської міськдержадміністрації від 18 лютого 2009 р". За його словами, ділянки були передані з порушенням статей земельного кодексу, закону про землеустрій, про основи місцебудування, про планування і забудову територій, про кооперацію та інші закони і нормативні акти. Як зазначив С.Горбатович, рішення влади міста призвели до несплати державного мита на суму 988 млн грн.

Представник Держкомзему повідомив, що земельні ділянки площею 1,4 тис. га були відчужені на користь іноземної приватної компанії NewCorp Management LTD, що дозволило продавцям уникнути сплати держмита до бюджету України на суму 20,4 млн грн. Про ці та інші факти порушення земельного законодавства Держкомзем повідомив Генпрокуратуру, СБУ та інші правоохоронні органи.
Також він повідомив, що комісія Держкомзему разом із Держземінспецією виявила незаконне розпорядження Севастопольської міської держадміністрації про передачу у безкоштовну приватну власність земельної ділянки площею 8 га у районі парку "Перемоги" міста кооперативу "ЮБС груп", а також безкоштовну передачу у приватну власність земельної ділянки площею 12 га в районі бухти Матюшенка кооперативу "Євро бріз". "Севастопольська влада порушила закони України, зокрема земельний кодекс та закон про кооперацію, відповідно до яких земельні ділянки передаються у власність лише громадянам України, а не громадській організації. Передача земельних ділянок здійснюється на підставі проекту землеустрою щодо виділення земельної ділянки, а не технічної документації", - сказав він.
За його словами, дії держадміністрації призвели до втрати бюджетами різних рівнів 23,1 млн грн.