ua en ru

Комісія з цінних паперів і бірж заборонила продаж Чиказької фондової біржі

Комісія з цінних паперів і бірж заборонила продаж Чиказької фондової біржі Фото: Чиказька фондова біржа (flickr.com jzuure)

У США побоялися можливого впливу Китаю на фінансову інфраструктуру

Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) заборонила продаж Чиказької фондової біржі (CHX). Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Як повідомляється, потенційними покупцями була група інвесторів, в яку входили представники Китаю.

Своїм рішенням, повідомляє видання, SEC завершила спори по угоді, яка викликала заперечення з боку ряду конгресменом.

Варто відзначити, що співробітники комісії рекомендували керівництву затвердити продаж, проте керівництво SEC проголосувало проти. У той же час такий ажіотаж навколо зазначеної угоди стало незвичайним прецедентом для комісії, оскільки на Чиказьку біржу припадає лише близько 1% всіх операцій з акціями у масштабах країни.

Критики даної угоди, в тому числі законодавці обох партій, вважають, що продаж китайської компанії мажоритарного пакету американської фондової біржі створить лазівку для уряду КНР, яка дозволить впливати на фінансову інфраструктуру США.

CHX Holdings Inc., компанія-оператор біржі, неодноразово заявляла, що китайський уряд не бере участі в угоді, але політична боротьба спонукала двох китайських інвесторів, які спочатку планували взяти участь в угоді, відмовитися від своїх намірів у жовтні.

Представники біржі відмовилися від коментарів. За американськими законами, CHX може оскаржити рішення SEC у федеральному апеляційному суді. Також біржа може подати нову заявку в комісію із зміненим складом передбачуваних інвесторів.

Нагадаємо, в результаті другого обвалу світових фондових індексів минулого тижня китайський ринок акцій поніс найбільші тижневі втрати за два роки.