ua en ru

Комісія ООН залишила Сирію, на аналіз зібраних матеріалів може знадобитися до двох тижнів

Комісія ООН з розслідування хімічної атаки під Дамаском покинула територію Сирії. Генеральний секретар ООН Пан Гу Мун сповістив п'ятьох основних членів Радбезу ООН про те, що на аналіз матеріалів, узятих на місці проведення передбачуваних хімічних атак в Сирії, може знадобитися до двох тижнів . Агентство AFP у свою чергу повідомляє, що висновки інспекторів будуть оприлюднені через кілька днів.

Комісія ООН з розслідування хімічної атаки під Дамаском покинула територію Сирії , повідомляє Associated Press.

Раніше генеральний секретар ООН Пан Гу Мун сповістив п'ятьох основних членів Радбезу ООН про те, що на аналіз матеріалів, узятих на місці проведення передбачуваних хімічних атак в Сирії, може знадобитися до двох тижнів . Агентство AFP у свою чергу повідомляє, що висновки інспекторів будуть оприлюднені через кілька днів.

Члени комісії взяли проби землі та повітря з місця передбачуваної хіматакі поблизу Дамаска і опитали свідків.

Повідомлення про те, що сирійські війська вчинили хімічну атаку викликали обурення міжнародної спільноти, а США наполягають на проведенні військової операції в Сирії. Напередодні держсекретар США Джон Керрі заявив, що у Вашингтона практично немає сумнівів, що хімзброю застосували війська уряду Башара Асада. Також за даними американської розвідки був використаний нервово-паралітичний газ. За даними розвідки США, в результаті хімічної атаки в передмісті Дамаска 21 серпня 2013 загинули 1429 осіб, у тому числі 426 дітей. Також за словами Кері, перед ухваленням рішення про удар Президент США Барак Обама має намір проконсультуватися з конгресом.

Офіційний Дамаск звинувачує у використанні хімічної зброї повстанців.

Зазначимо , що генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив про відмову блоку від участі у військовій операції в Сирії. За його словами, країни -члени Альянсу прийматимуть рішення про інтервенцію до Сирії самостійно. Крім того, парламент Великобританії напередодні ухвалив рішення заборонити Збройним силам країни втручатися в сирійський конфлікт.

У той же час Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що його країна буде діяти спільно зі США, а прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, його країну не влаштовує запропонований США план "обмеженого" ​​втручання в сирійський конфлікт. Таким чином, влада Туреччини наполягають на повноцінному вторгненні до Сирії до повалення режиму Башара Асада.