ua en ru

Комісія Мінінфраструктури оцінила фінансове управління аеропортом "Бориспіль" як неефективне

Комісія Міністерства інфраструктури України, провівши аналіз фінансового стану міжнародного аеропорту "Бориспіль", оцінила використання ресурсів аеропорту як неефективне. Про це йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

"Історично в аеропорт інвестовано величезну кількість грошей, які потрібно обслуговувати. Завдяки цим кредитам ми змогли провести Євро-2012, але зараз вони використовуються неефективно. Також досі менеджмент аеропорту не звертав уваги на неавіаційні доходи. Втім, у "Борисполя" в цьому є значний потенціал. Багато чого можна зробити, щоб підняти доходи", - повідомив Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський.

Відзначимо, що в презентації, також представленій прес-службою міністерства, зазначено, що за період з 2009 по 2014 рік в інфраструктуру аеропорту "Бориспіль" вкладено інвестицій на суму близько 600 млн дол., при цьому велика частина цих інвестицій не використовується. Інвестиції в Термінал D використовуються на 27%, в той час як інвестиції в інші об'єкти інфраструктури, як термінали B і F, а також паркінг не використовуються зовсім.

Також в період за останні 5 років чистий дохід аеропорту зріс лише на 5%, при одночасному зростанні зовнішнього фінансового боргу на 180%.

Серед ключових проблем в управлінні аеропортом були названі: відсутність чіткої стратегії розвитку компанії; неефективність при будівництві та закупівлі, падіння операційних і фінансових показників, низький рівень прибутковості, а також неефективна структура доходів і завищені витрати компанії.

Основним рішенням для зміни поточного фінансового стану було запропоновано наростити неавіаційні доходи (використання торгових площ, реклами та паркінгу), а також збільшення кількості рейсів.

Нагадаємо, сьогодні МІУ також повідомило, що не має наміру скорочувати рядових співробітників аеропорту "Бориспіль".

Також 31 грудня МІУ оголосило конкурс на посаду гендиректора аеропорту "Бориспіль".