ua en ru

Комісія при МЕРТ відмовилась від введення квот на імпорт бензину і дизпалива

Комісія при МЕРТ відмовилась від введення квот на імпорт бензину і дизпалива Фото: ілюстративне фото (УНІАН)

Комісія зазначила, що квоти на імпорт палива призведуть до дестабілізації ринку і зростання цін

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення не проводити спецрозслідування щодо імпорту бензину і дизельного палива. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Повідомляється, що комісія розглянула заяву "Укртатнафти" про проведення спецрозслідування щодо імпорту бензину і дизпалива з Росії та Білорусі. Відзначимо, в Україні паливо виробляють тільки Кременчуцький НПЗ і Шебелинський ГПЗ (два з семи), але їх потужності покривають лише до 20% потреби ринку. Таким чином, ринок більш ніж на 80% залежить від імпортних поставок з Білорусі, Росії, Литви та Польщі.

З урахуванням того, що на сьогодні відсутнє різке зростання імпорту, комісія прийняла рішення про недоцільність спеціального розслідування.

"У той же час, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прислухалася до думки громадськості, що введення бар'єрів на імпорт може призвести до дестабілізації ринку моторних палив, виникнення дефіциту і стрімкого зростання цін як на пальне, так і на інші споживчі товари", - йдеться в повідомленні.

Комісія вирішила відкрити антидемпінгове розслідування щодо імпорту гумових пробок медичного призначення з Польщі та Китаю. Також комісія перегляне антидемпінгові заходи щодо імпорту скляної тари з РФ. Крім того, на 330 днів продовжено розслідування щодо імпорту в Україну сірчаної кислоти та олеуму.

Нагадаємо, на засіданні уряду 18 квітня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що виключає можливість створення штучної монополії на ринку палива та підвищення цін.