ua en ru

Комісар ООН з прав людини закликала український уряд і протестуючих вирішити кризу мирним шляхом

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей сьогодні, 19 лютого 2014 р., закликала український уряд і протестуючих знайти мирний шлях подолання і кризи в Україні

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей сьогодні, 19 лютого 2014 р., закликала український уряд і протестуючих знайти мирний шлях подолання і кризи в Україні. Про це йдеться в заяві Піллей, яку поширила прес-служба верховного комісара ООН з прав людини.

На її думку, всі сторони повинні проявляти максимальну стриманість, адже вже 22 особи були вбиті під час зіткнень в Києві між спеціальними загонами міліції та протестуючими.

"Я рішуче засуджую ці вбивства і настійно закликаю уряд і протестуючих діяти для розрядження напруженості й вжити оперативних заходів, щоб знайти мирний шлях подолання існуючої кризи", - зазначила Піллей.

Вона також закликала до термінового і незалежного розслідування фактів і відповідальності, у тому числі щодо можливого застосування надмірної сили.

Піллей відзначила, що 18 лютого ситуація в Україні набула значного погіршення із застосуванням насилля.

"Я знову закликаю до дотримання права на мирні зібрання, як це передбачено міжнародним правом в галузі прав людини, яке має дотримуватися... Україні потрібен діалог між конфліктуючими сторонами, з повагою до політичних та юридичних зобов'язань країни, заснований на міжнародних стандартах в області прав людини, а також рекомендаціях, розроблених міжнародною системою захисту прав людини", - сказала вона.

Піллей також додала, що готова запропонувати допомогу щодо можливих реформ, що стосуються дотримання прав людини Україні.