ua en ru

Коломойський програв "Нафтогазу" в Лондоні за ключовими пунктами угоди щодо "Укрнафти"

Коломойський програв "Нафтогазу" в Лондоні за ключовими пунктами угоди щодо "Укрнафти" Фото: "Укрнафта" (УНІАН)

В цілому акціонерна угода між "Нафтогазом" та компаніями Ігоря Коломойського щодо корпоративного управління "Укрнафти" є чинною

Лондонський міжнародний арбітражний суд у спорі за позовом міноритарних акціонерів "Укрнафти" проти НАК "Нафтогаз" постановив, що ключові положення акціонерної угоди між "Нафтогазом" та компаніями Ігоря Коломойського щодо корпоративного управління "Укрнафти" не підлягають виконанню. Про це повідомила прес-служба "Нафтогазу".

На думку арбітрів, зазначені положення суперечать імперативним нормам корпоративного законодавства України.

"Зокрема, не підлягає виконанню частина статті 9 Акціонерної угоди, яка передбачає, що 6 членів наглядової ради "Укрнафти" обираються з числа кандидатів, запропонованих "Нафтогазом", а голова правління "Укрнафти" та інші 5 членів наглядової ради компанії - з числа кандидатів, запропонованих компаніями І. Коломойського, які є міноритарними акціонерами "Укрнафти", - повідомили у "Нафтогазі".

Крім того, стаття 9 також передбачає, що персональний склад правління "Укрнафти" має затверджуватися наглядовою радою "Укрнафти" за пропозицією голови правління.

Водночас суд постановив, що в цілому акціонерна угода є дійсною, хоча ключові її положення щодо корпоративного управління "Укрнафти" є такими, що не підлягають виконанню.

Нагадаємо, акціонерну угоду було підписано між урядом Юлії Тимошенко і групою "Приват" у 2010 році. Згідно з документом, міноритаріям "Укрнафти" дісталося 5 з 11 місць у наглядовій раді компанії, а також право призначати голову правління.

У 2015 році три міноритарних акціонери "Укрнафти", підконтрольних Ігорю Коломойському, подали на "Нафтогаз" позов до Лондонського арбітражного суду, звинувативши НАК у спробі захопити контроль над "Укрнафтою" на порушення акціонерної угоди.