ua en ru

Коломойський хоче змінити главу нафтогазової JKX, рада директорів проти

Підконтрольна українському бізнесменові Ігорю Коломойському Eclairs Group, власник близько 27% JKX Oil and Gas Plc, рекомендувала акціонерам проголосувати проти перепризначення Пола Девіса на посаду голови компанії. Про це повідомляє Reuters.

У той же час, JKX закликала всіх своїх акціонерів підтримати всі питання, винесені на річне загальні збори акціонерів.

У сьогоднішньому зверненні, компанія заявила, що дії Eclairs - "спроба отримати контроль над активами та перевагами приймаються радою директорів рішень без урахування інтересів інших акціонерів".

Втім, як пише The Financial Times, Коломойського підтримує і другий за величиною акціонер - Glengary Overseas LTD. Glengary належить Олександру Жукову - батькові Дар'ї Жукової, перебуває у близьких відносинах з російським олігархом Романом Абрамовичем.

Видання пояснює бажання Коломойського зміцнити контроль над JKX судовим розглядом в Лондоні за позовом з боку бізнесмена Віктора Пінчука. Він звинувачує Коломойського і Боголюбова в порушенні умов контракту і комерційних зобов'язань при придбанні Пінчуком металургійної компанії в Україні.

Крім зазначених компаній, істотними пакетами акцій JKX володіють також Aberforth Partners LLP (7,81%) Interneft Ltd. - (6,62%), НАК "Нафтогаз України" - (5,8%), The Boston Company Asset Management (4,81%) і Norges Bank - (3,09%). Чистий збиток JKX в 2012 р. склав 11,3 млн дол.

JKX Oil & Gas plc займається розвідкою і видобутком нафти і газу в Україні, Грузії, Угорщини, Болгарії, Словаччини, США і Росії. Акції JKX Oil & Gas котируються на Лондонській фондовій біржі. В Україні JKX Oil & Gas розробляє Ново-Миколаївське родовище в Полтавській області.

Читайте також: Пінчук подав до англійського суду на Боголюбова і Коломойського